Πρόταση - Νεα θρεντ vs Παλια θρεντ

Συζητήσεις γενικού ενδιαφέροντος για το forum και την ιστοσελίδα. Προτάσεις για να βελτιώσουμε το forum και απορίες σχετικά με την λειτουργία.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Elias
Μηχανοστασιάρχης
Μηχανοστασιάρχης
Δημοσιεύσεις: 3961
Εγγραφή: 27 Δεκ 2006, 17:20
Reputation: 888

Προς τους κ.κ. Διαχειριστάς

Ενταύθα

Επειδή έχει γίνει αρκετός ντόρος τον τελευταίο καιρό μα τα νέα μέλη που θέλουν να ρωτήσουν κάτι και ανοίγουν νέο θρεντ και τους αποτρέπουμε μια και υπάρχουν ήδη "ετοιμα" θέματα ήδη ανοιγμένα, θα ήθελα να πω το εξής.

Για όποιον μπαίνει συχνά στο φόρουμ, είναι εύκολο να παρακολουθήσει τι λέμε, μια και απλά ψάχνει τα νέα ποστς στα υπάρχοντα θρεντάκια.

Όμως κάποια απο αυτά είναι θηριωδη σε αριθμό σελίδων πλέον και δυσανάγνωστα, ειδικά αν έχεις καιρό να μπεις.

Επιπλέον η ύπαρξη λίγων θρεντ αλλά με πολλά ποστς ΔΕΝ βοηθάει στην "θεματικη" εύρεση συζητήσεων.

Προτείνω να αλλάξουμε τακτική και αντι για λίγα active θρεντς με πολλά ποστς, κάθε φορά μα ανοίγουμε ένα καινούριο, ότι είναι να το συζητάμε εκεί και μετά όπως θα τελειώνει η κουβέντα αυτό θα πηγαίνει προς τα "αζήτητα", δλδ προς τις πίσω σελίδες.

Είναι μια λύση που εφαρμόζεται σε πολλά φόρα (μεταξυ των οποίων σε ένα με 17,000 μέλη και 200 συμμετέχοντα ΑΝΑ ΠΑΣΑ στιγμή στο οποίο είμαι και moderator).

Σκεφτείτε το, ίσως να απλοποιήσει το φόρουμ. Επιπλέον, τα μεγάλα θρεντς, τεχνικά μιλώντας, βαραίνουν την database μια και κάθε φορά που το ανοίγει καποιος, ανακαλούνται ΟΛΑ τα ποστς.

Με εκτιμηση

Ηλίας

:-)
Too old to Inter, too young to rail
kiriakos
Συνοδός
Συνοδός
Δημοσιεύσεις: 509
Εγγραφή: 26 Αύγ 2006, 11:22
Reputation: 6

Χωρίς να ξέρω την τεχνική φύση του θέματος (όσον αφορά database, server κλπ) συμφωνώ με τον Ηλία.

Σε άλλα φόρουμ που συμμετέχω (ελληνικά και ξένα) σπάνια θα δει κανείς παρατηρήσεις του στυλ "γιατί άνοιξες καινούριο θέμα " κλπ κλπ. (όπως επίσης και το "είμαστε off topic" )

Στο κάτω κάτω πιστεύω ότι είναι καλύτερα αν κάποιος πχ γράφει ή ρωτά κάτι χωρίς πολύ σημασία ή ενδιαφέρον , αυτό να αποτελεί ξεχωριστό "θρεντ" που κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί πίσω -πίσω, παρά
να υπάρχουν σε ένα "θρεντ" πολλές τέτοιες ασήμαντες αναφορές.Τα παραπάνω υποκειμενικές απόψεις, σημασία έχει και το τι είναι βολικό από την άποψη διαχείρισης και συντήρησης της βάσης δεδομένων, για τα οποία είπα ότι δε γνωρίζω.

Τα παραπάνω θέλω να τα πω από καιρό, μου έδωσε την αφορμή ο Ηλίας.
Κυριάκος
Άβαταρ μέλους
Tsako
Webmaster
Webmaster
Δημοσιεύσεις: 875
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2006, 23:53
Reputation: 679

Η πρόταση σου Ηλία είναι πραγματικά καλή και το όλο θέμα έχει πέσει στην αντίληψη μας από καιρό. Θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, σίγουρα όμως δεν θα είχε απόλυτη επιτυχία διότι όπως είναι γνωστό δεν είναι δυνατό όσο και να προσπαθούμε να ελέγχουμε όλο το σύνολο των μυνημάτων που αναρτώνται, ούτε και να καθοδηγούμε με τόση ακρίβεια τους χρήστες που θα αναρτήσουν κάτι πότε και με ποιό τρόπο, ακόμα και λόγους πολιτικής. Έχει τεθεί προς συζήτηση πάντως και θα το δούμε.

Τεχνικά τώρα, η database (η οποία στο δικό μας δίκτυο είναι ήδη προβληματική) μπορεί όπως σωστά λες να έχει μεγάλη ανάκληση post όταν ανοίγει για προβολή ένα topic, αλλά ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση ή δυσλειτουργία παρουσιάζει όταν έχει να κάνει ανάκληση πολλών topics κατά την πρώτη είσοδο που θα κάνει κάποιος χρήστης στον εκάστοτε χώρο συζήτησης. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά καιρούς προχωράμε σε διαγραφές ολόκληρων topic τα οποία είναι ανενεργά για μήνες.
Anonymous

Πάντως εγώ την τελευταία φορά που έβαλα φώτο από τους Ιάπωνες ρώτησα αν βαραίνει η ιστοσελίδα και ο Σταθμάρχης Andreas μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οπτικά ρε παιδιά δεν βοηθιέται κανείς όταν ψάχνει κάτι και "χάνεται" σε τόσα πολλά τόπικ.
Αυτό που προτείνεται περί διαγραφής τόπικ που παραμένουν ανενεργά επί καιρό νομίζω ότι είναι μία λύση.
Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Συνοδός
Συνοδός
Δημοσιεύσεις: 200
Εγγραφή: 22 Ιαν 2007, 11:11
Reputation: 1

Ίσως αυτά να μπορούσαν να μεταφερθούν (μαζεμένα) σε μια θεματική ενότητα, ένα είδος ιστορικού αρχείου, δεδομένου ότι ενδέχεται να περιέχουν πληροφορίες ή ενδιαφέροντα θέματα για νέους αναγνώστες. Τα τόπικ βέβαια τύπου "καφές στο Θησείο" πριν τρεις και τέσσερις μήνες, ίσως να μπορούσαν και να διαγραφούν χωρίς να δημιουργήσουν κενά...
FROG37
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
theochar
Φύλακας Ι.Δ.
Φύλακας Ι.Δ.
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: 28 Μαρ 2007, 15:09
Reputation: 0

Νέος στο forum, αλλά από παλιά φίλος των σιδηροδρόμων (αν και απέχω πάρα πολύ από το να θεωρηθώ... τρενοβλαβής, τόσο από πλευράς γνώσεων όσο και, το σημαντικότερο, από πλευράς commitment).

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον οτι η εγγραφή μου και οι πρώτες περιηγήσεις μου στο site συνέπεσαν με το άνοιγμα νέου θέματος για το κατά πόσο η δομή που έχει διαμορφωθεί στο forum (δηλαδή λίγα και μεγάλα threads) είναι εύχρηστη και λειτουργική.

Θεωρώ οτι κάθε νεοεισερχόμενος σε μια διαμορφωμένη ομάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις απόψεις που εκφράζει - τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει καλή αίσθηση της κατάστασης και των ισορροπιών της ομάδας. Θα μου επιτρέψετε όμως να εκφράσω τη γνώμη μου δεδομένου οτι, ειδικά σε αυτό το θέμα, ως νέος χρήστης βλέπω τα πράγματα με φρέσκο μάτι και είμαι ανεπηρέαστος από τη δύναμη της συνήθειας που φέρνει η καθημερινή χρήση.

Η αίσθηση που έχω είναι οτι το forum θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό εάν είχε πολύ περισσότερα, πιο εξειδικευμένα και μικρότερης έκτασης threads. Λέγοντας "λειτουργικό" εννοώ ευκολότερο να εντοπίσεις την πληροφορία που σε ενδιαφέρει - είτε αυτό αφορά νέα μέλη είτε παλαιότερους.

Εντόπισα το forum ψάχνοντας για κάποιες εξειδικευμένες πληροφορίες μέσω google search. Όταν μετά την εγγραφή μου προσπάθησα να βγάλω άκρη από το ευρετήριο θεμάτων ομολογώ οτι χάθηκα. Η χρήση του search function δεν μου έλυσε το πρόβλημα, αφού η αναζήτηση εντοπίζει μόνο το thread, και μετά πρέπει να ψάξεις σελίδα-σελίδα σε θηριώδη threads με 20, 40 ή και 70 σελίδες. Βεβαίως αν κανείς έχει χρόνο, μέθοδο και υπομονή τελικά θα βρει τη πληροφορία που θέλει - και παράλληλα θα μάθει και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα πέρα από αυτό που αρχικά έψαχνε! Αλλά ομολογώ οτι αναρωτήθηκα επανειλημμένως γιατί πολλά "υπο-θέματα" δεν άνοιξαν σε νέα threads - έως ότου κατάλαβα οτι κάτι τέτοιο αποθαρρύνεται.

Κατά τη γνώμη μου η υφιστάμενη δομή του forum ταιριάζει στη σημερινή λειτουργία "δεμένης" παρέας τακτικών μελών που λίγο-πολύ διαβάζει όλα τα νέα postings και το χρησιμοποιεί τακτικά ως μέσο επικοινωνίας - δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το υποκατάστατο του να πηγαίνεις κάθε απόγευμα σε συγκέντρωση του ΣΦΣ στη ψηφιακή εποχή (εάν έπιασα σωστά το πνεύμα κατά τη σύντομη επαφή μου με το forum).

Φοβάμαι οτι η σταδιακή αύξηση του αριθμού των μελών και του συνολικού όγκου της πληροφορίας που περιέχει το forum μπορεί τελικά να το καταστήσει not-so-user-friendly (πώς να το αποδώσεις τώρα αυτό στα ελληνικά...) για τα λιγότερα τακτικά και τα νέα μέλη.

Ενώ αν ανοίγουν συνεχώς νέα (και κατά συνέπεια περισσότερο συγκεκριμένα ή εξειδικευμένα) θέματα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίζει κανείς ό,τι τον ενδιαφέρει ("live" όσο διαρκεί η συζήτηση, αλλά και στο αρχείο), ενώ τα θέματα που έχουν παλιώσει απομακρύνονται στις τελευταίες σελίδες.

Αναγνωρίζω βεβαίως οτι εάν τα threads ανοίγουν εύκολα, δημιουργείται πεδίο δόξης λαμπρόν για τον κάθε αρχάριο, βιαστικό ή αδιάφορο που θα ανοίγει θέματα που έχουν ήδη καλυφθεί. Αλλά και σήμερα δεν γίνονται τέτοια post στα υφιστάμενα threads, "βαραίνοντας" τα ακόμα περισσότερο σε σελίδες; Ενώ το νέο thread θα έκλεινε γρήγορα, και θα μπορούσε και να αφαιρεθεί απο τον συντονιστή μετά από κάποιο χρόνο.

Α, ναι - μια καλή πρακτική που έχω δει σε ορισμένα forum είναι να δημιουργούν τα λεγόμενα pinned ή "stickey's" (θέματα γενικού ενδιαφέροντος χρήσιμα για νέα μέλη και για reference των παλιών, όπως το εκπληκτικό για την ορολογία και τα ακρωνύμια των σιδηροδρομικών ή το αντίστοιχο για τα links). Τα pinned θέματα (μετά από κατάλληλο editing που αφαιρεί το "θόρυβο") εμφανίζονται πάντα πρώτα στη σελίδα.

Και μια τελευταία παρατήρηση: Θα περίμενα η ενότητα Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι να διαχωρίζεται σε υπο-ενότητες Τροχαίου Υλικού και Δικτύου - άλλωστε από όσα πρόλαβα να δω (όπως μου φαίνεται και λογικό) οι συζητήσεις είτε για τύπους μηχανών και οχημάτων γίνονται, είτε για γραμμές και έργα στο δίκτυο (αν και ομολογουμένως η συζήτηση για μια γραμμή περιλαμβάνει βεβαίως και το υλικό που κυκλοφορεί).

Αντ' αυτού υπάρχουν ενότητες για κανονικό, ΣΠΑΠ/μετρικό και προαστιακό δίκτυο και η γενική συζήτηση περί "Σιδηροδρομικών". Μα, αν ασχολούμαι με τα MAN-1 ή τα Stadler, αυτά κυκλοφορούν και στο κανονικό και στο μετρικό δίκτυο. Τα Desiro DMU στην ενότητα του προαστιακού θα τα βρω ή στο κανονικό δίκτυο; Η γραμμή μέχρι Πάτρα από μετρική μετατρέπεται σε κανονική. Το θέμα για τα νέα ΜΑΝ το βρήκα στην ενότητα των Σιδηροδρομικών. Κλπ κλπ κλπ.

Αυτά χωρίς καμία διάθεση κριτικής, απλώς ορισμένες παρατηρήσεις μετά από 2-3 μέρες (εντατικής, ομολογουμένως) έρευνας στο forum. Περιττό να πω οτι η πληροφόρηση που έχει συγκεντρωθεί για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το συλλογικό επίπεδο γνώσεων των μελών είναι εξαιρετική, και αισθάνομαι ενθουσιασμένος.

Μπορείς να φας ώρες διαβάζοντας (ή μήπως πρέπει να πω μελετώντας;) Μόνο που όταν έχεις απαιτητική δουλειά, σπίτι και οικογένεια, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το λίγο χρόνο που σου μένει διαθέσιμος. Συνεπώς εάν το site μπορούσε να οργανωθεί με τρόπο που να επιτρέπει ευκολότερη ανεύρεση της πληροφορίας, θα ήταν ιδανικό.

Μακροσκελές το πρώτο μου posting, μάλλον θα σας κούρασα (αν και το συγκεκριμένο thread δεν νομίζω να έχει πολλούς αναγνώστες...)

Glad to be on board!

Χρήστος
kosathel
Μηχανοστασιάρχης
Μηχανοστασιάρχης
Δημοσιεύσεις: 3534
Εγγραφή: 28 Αύγ 2006, 17:16
Reputation: 227
Τοποθεσία: Κερκίνη

@theochar, καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Πάτα εδώ να δεις το ιστολόγιό μου
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Tsako
Webmaster
Webmaster
Δημοσιεύσεις: 875
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2006, 23:53
Reputation: 679

Παιδιά εκτιμώ πολύ το ενδιαφέρον σας για την οργάνωση του χώρου και θέλω όλοι να ξέρετε ότι είναι ήδη προς συζήτηση για να βρεθεί η σωστη λύση ώστε να οργανωθεί σωστά.

Δυστηχώς όμως αυτό τον τον καιρό δεν είναι και ούτε μπορεί να είναι η άμμεση προτεραιότητα μας. Αντιμετωπίζουμε τελευταία σοβαρότατα προβλήματα με την database που καθιστούν το φόρουμ πολύ δυσλειτουργικό και έχουμε δώσει όλη μας την προσοχή εκεί. Μετά την παρόδο και επιδιόρθωση της database, θα προβούμε σε αλλαγές της δομής λειτουργίας και θα επεξεργαστούμε τις απόψεις σας.

theochar καλώς ήρθες.
Άβαταρ μέλους
DimitrisG
Staff
Staff
Δημοσιεύσεις: 3294
Εγγραφή: 26 Αύγ 2006, 18:22
Reputation: 435

Theocar welcome on board (λίγο καραβίσιο αλλά δεν πειράζει).
Καλά να περνάς με την παρέα.

Οι παρατηρήσεις σου είναι πολύ σωστές και ήδη τις επεξεργαζόμαστε όπως είπε και ο Tsako αλλά προέχουν τεχνικά προβλήματα - δυστυχώς.

Οσο γι' αυτό το "παρείστικο" έτσι ξεκίνησε και έπεσες εντελώς μέσα, αλλά σιγά - σιγά απλωνόμαστε και θα δούμε πως θα διορθώσουμε κάποια πράγματα στη δομή.

Να σαι καλά και να περνάς καλά.
"Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε" Μένιος Κουτσόγιωργας
"Δεν δικαιούσθε δια να γράφετε" Σπύρος Νικολόπουλος

:master:
Άβαταρ μέλους
ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Σταθμάρχης
Σταθμάρχης
Δημοσιεύσεις: 7092
Εγγραφή: 22 Ιαν 2007, 17:52
Reputation: 177

Theochar, πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου για τη δομή του forum. Όντως εμφανίζεται αφιλόξενο στα νέα μέλη και ιδιαίτερα στα αρχάρια στα σιδηροδρομικά θέματα.

Οι διαχειριστές επιδιώκουν τη λύση.

Υπάρχει λύση προσωρινή για τη παράκαμψη του προβλήματος και είναι η πραγματική αγάπη για τα τραίνα.

Να είσαι καλά και καλώς ήλθες.
Αρκεί να μη δημιουργήσουμε ξανά ένα αναξιοκρατικό μόρφωμα.....


Αξιοκρατία - Διαφάνεια - Ειλικρίνεια - Ευθύτητα - Αισιοδοξία

My flickr___ My Wix___ RailPictures


nullius in verba
Άβαταρ μέλους
alsthom
Webmaster
Webmaster
Δημοσιεύσεις: 3864
Εγγραφή: 25 Αύγ 2006, 23:18
Reputation: 2209

Theochar καλως ήρθες και σε ευχαριστούμε πολύ για τις παρατηρήσεις σου.
Να σαι σιγουρος ότι το ψαχνουμε και καποια στιγμη, αφου ξεπεραστουν τεχνικες δυσκολιες το "προβλημα" θα λυθεί...
Ηλίας
No alsthom...No Party!
Άβαταρ μέλους
JIMARAS
Προϊστάμενος
Προϊστάμενος
Δημοσιεύσεις: 1285
Εγγραφή: 24 Μάιος 2012, 17:41
Reputation: 1584
Τοποθεσία: Βόλος

Βάζω εδώ το post για να μην ανοίξω άλλο θέμα:

Σχεδιασμός και κατασκευή μακέτας - μακέτα 2.15 Χ 1.25 δε βλέπω την 6η σελίδα... :crazy: εσείς τη βλέπετε;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος JIMARAS την 21 Ιουν 2014, 14:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
JIMARAS
Προϊστάμενος
Προϊστάμενος
Δημοσιεύσεις: 1285
Εγγραφή: 24 Μάιος 2012, 17:41
Reputation: 1584
Τοποθεσία: Βόλος

ΟΚ! Άκυρον!
Άβαταρ μέλους
pindos10
Staff
Staff
Δημοσιεύσεις: 3368
Εγγραφή: 12 Σεπ 2009, 13:15
Reputation: 4986
Τοποθεσία: Ασπροπόταμος
Επικοινωνία:

:xythumbs:
Απάντηση